Gyógyulást segítő végakarat

2018. június 14. - 11:30 A gyógyszerek pontosabb adagolását teszi lehetővé az az infúziós pumpa, amit adományként kapott a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája. A korszerű eszköz a leukémiás gyermekek gyógyulását segíti.

A félmillió forint értékű adományt a Debreceni Egyetem Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszékét közvetlenül támogató Leukémiás Gyermekekért Alapítvány részére Albrecht-Nagy Katalin bécsi festő- és grafikusművész hozzátartozói ajánlották fel. A magyar származású alkotó, aki 2016-ban hunyt el, végakaratában arra kérte családját, hogy az életművéből származó bevétellel súlyos beteg gyerekeken segítsenek.

- Kérése szerint festményei ellenértékét gyerekek orvosi kezelését megkönnyítő eszközök beszerzésére igyekeztünk fordítani. Neki felnőttként kellett a betegségét kezelni, majd elfogadni a visszafordíthatatlant, és arra gondolt, hogy egy gyerek számára egy ilyen súlyos helyzet mit jelenthet – mondta el a június 13-i adományátadón Lukács Ágnes, a festőművész unokatestvére.

Albrecht-Nagy Katalin másod-unokatestvére, az egykori Debreceni Orvostudományi Egyetemen diplomát szerzett Radics Edit gyermekgyógyász-pszichiáter hozzátette: az alma mater az, amit ez a támogatás megillet, és egyértelmű volt, hogy a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő ellátást nyújtó Gyermekhematológiai-onkológiai Tanszéken zajló gyógyító munkát szeretnék támogatni. Az adományt Kiss Csongor tanszékvezető vette át.

- Az infúziós pumpa önmagában is fontos a mindennapi betegellátásban, és nagyon hasznosan egészíti ki a műszerparkunkat. Ennél azonban lényegesebbnek tartom a szimbolikus gesztust, a felénk fordulást, azt, hogy valaki, aki már nincs közöttünk, rákbetegségben, leukémiában szenvedő gyerekekkel szeretett volna jót tenni – hangsúlyozta a professzor.

- A leukémia kezelések nélkül halálos, de ma Magyarországon a daganatos betegségben szenvedő gyerekeknek csaknem hetven százalékát véglegesen meg tudjuk gyógyítani. Ahhoz, hogy ezzel a nagyon agresszív betegségcsoporttal el tudjuk bánni, nagyon erős, intenzív kezelés szükséges, a gyógyszereket pedig nagyon pontosan kell adagolni – emelte ki Kiss Csongor.

Az infúziós pumpával percre és milliliterre pontosan lehet szabályozni, hogy egy adott töménységű gyógyszer milyen sebességgel, milyen ütemben kerüljön be a beteg gyermek szervezetébe.
Albrecht-Nagy Katalin alkotásaiból az adományátadóval egy időben kiállítás nyílt. A képek két hétig láthatók a Gyermekklinika földszinti folyosóján.

Sajtóiroda-MM