Gyermeksebészet a XXI. században

2018. május 14. - 15:22 Az időben felismert probléma orvosolható, na de már magzati állapotban is? Akár sebészeti beavatkozással is? Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Science Café soron következő előadása.

A szervezett egészségügyi ellátásnak és a fejlődő képalkotó technikáknak köszönhetően napjainkban egyre nagyobb számban észlelik az orvosok az átlagostól eltérő magzati fejlődést. A megjeleníthető morfológiai eltérések komoly szakmai felelősséggel járnak: vajon van-e, lesz-e befolyással a fejlődő magzat számára a kiszűrt elváltozás? Ezt a kérdéskört járja körbe „Túl az Óperencián... - prenatális diagnosztika és gyermeksebészet a XXI. században” című előadásában Sasi Szabó László, a Debreceni Egyetem Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályának vezetője.

- Természetesen nem csupán sebészeti jellegű anomáliák adódhatnak, ezért elsősorban a gyermeksebészeti kórképek felismerhetőségéről, a terhesség alatti teendőkről, a prenatális szakmák közötti konzultáció lehetőségeiről adok tájékoztatást, kitérve a felismerés korlátaira, az elhamarkodott diagnózisalkotás veszélyeire, de emellett a centralizált ellátás fontosságát is szeretném kihangsúlyozni – mondta az unideb.hu portálnak Sasi Szabó László.

Az előadás során az érdeklődők megismerkedhetnek egy konkrét gyermeksebészeti kórkép vizsgálatával is, elsősorban a felismerhetőség és a korrigálhatóság tükrében, valamint a jelenleg Európában még csak néhány centrumban művelt, magzati korban végzett sebészeti beavatkozásokról is hangzanak el értékes információk.

A Debreceni Egyetem tudományos ismeretterjesztő előadássorozatának hagyományosan a Fórum Bevásárlóközpont Libri Könyvesboltja (Debrecen, Csapó u. 30.) ad otthont, ezúttal május 16-án, szerdán 17 órától.

Sajtóiroda - BZs