Élhető épületeket teremtenek

2018. május 10. - 14:27 Tervezők, gyártók, forgalmazók – összesen 25 cég mutatta be legújabb kínálatát csütörtökön a Debreceni Egyetem Műszaki Karán 24. alkalommal megrendezett Épületgépészeti Szakmai Napon.

- A 21. század már megköveteli az új technológiák alkalmazását, ahhoz, hogy élhető, komfortos, egészséges lakókörnyezetet tudjunk biztosítani, és mindezt energiahatékonyan, okoseszközökkel vezérelve. Ennek elsajátítását csak a különböző tervező, gyártó és forgalmazó cégek bevonásával tudjuk megvalósítani a leendő mérnökök képzésében. Erre teremt alkalmat a Szakmai Nap – mondta Kalmár Ferenc. A Műszaki Kar Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszékének vezetője kiemelte: a diákok nem csupán az új technológiákkal ismerkedhetnek meg a rendezvényen, hanem az itt szerzett tudást felhasználhatják tudományos diákköri munkájuk során, a szakdolgozat elkészítésénél, de akár a diplomaszerzést követő álláskeresést is megkönnyíthetik az itt épített kapcsolatok.

A kiállító cégek nagy része évek óta kapcsolatban áll a tanszékkel, hiszen munkatársaik oktatóként rendszeresen részt vesznek a képzésben, és a tanulmányok során a hallgatók kötelező 6 hetes szakmai gyakorlatának megvalósításában is jelentős szerepet vállalnak. Az Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék népszerű a hallgatók körében, évente 25-30 jelentkezőt vesznek fel a gépészmérnöki alapszak épületgépészeti specializációjára.

– Fontos a szakmai utánpótlás szempontjából az egyetemről kikerülő fiatal mérnökök támogatása, hiszen a kellő gyakorlatot – mintegy második egyetemként – a munkahelyükön szerezhetik meg abban a gyönyörű hivatásban, ami élhetővé teszi az épületeket – fogalmazott Gyurkovics Zoltán. A Magyar Mérnöki Kamara Épületgépészeti Tagozatának elnöke hangsúlyozta: a Szakmai Nap egyben a nagy találkozások napja is, hiszen egyrészt a különböző generációk számára biztosít alkalmat az eszmecserére, ugyanakkor lehetőséget teremt az innovatív újdonságok bemutatására, megismerésére is, mintha egy „mini továbbképzésen” lennénk – tette hozzá a szakember.

A rendezvény programját a szakkiállítás mellett konferencia színesítette.

Sajtóiroda - BZs