Orvosmuzsikusok Debrecenben

2018. április 24. - 09:58 A Debreceni Egyetem orvosai, illetve orvostanhallgatói is fellépnek a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesületének idei találkozóján. Április 27-én, pénteken a Nagytemplomban, 28-án és 29-én pedig a Zeneművészeti Kar Liszt termében adnak koncertet.

A zeneterápiának évezredes hagyománya van, de az orvos nemcsak páciensei gyógyítása érdekében, hanem saját lelkének épülésére is zenélhet. Ennek jegyében alakult meg Tarján Jenő szombathelyi kardiológus főorvos kezdeményezésére 1992-ben a hangszereken játszó és éneklő magyarországi egészségügyi dolgozók közreműködésével a Magyarországi Orvosmuzsikusok Egyesülete.

- Minden évben más-más hazai városban, „vándormuzsikusokként” tartunk koncertekkel egybekötött találkozót, idén Debrecen a helyszín. A hangversenyeken eddig már mintegy száz orvos, gyógyszerész, egészségügyi dolgozó és hallgató lépett fel – emelte ki Várvölgyi Csaba, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet főorvosa, az egyesület titkára.

Az idei találkozót megnyitó hangverseny pénteken 19 órakor kezdődik a Nagytemplomban, a műsorban elsősorban ének- és orgonaművek hangzanak majd el. Szombaton 16:30-tól és vasárnap 10:30-tól az egyetem Zeneművészeti Karán, a Liszt teremben folytatódik a hangversenyek sora, ott már a kamarazene, az ének és a szólóhangszerek kerülnek a középpontba.

Az országos találkozón a Debreceni Egyetem zongorán, hegedűn, csellón és fuvolán játszó, valamint éneklő orvosmuzsikusai mellett a hallgatókból álló Medichoir kórus és a Diversité kamarazenekar is fellép. A hangversenyek mindkét helyszínen ingyenesek.

 

Sajtóiroda - TH