Szociális összefogás az egyetemen

2018. április 19. - 09:14 A szociális munka és a szociálpedagógia hazai képviselői ültek egy asztalhoz a Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar konferenciáján, hogy megoldást találjanak az ágazatban tapasztalható munkaerőhiányra, és a kutatási tevékenység fellendítésére.

Tizedére csökkent 2013 óta a szociálpedagógiai képzésben részt vevők száma, mert ettől az évtől emelt szintű érettségihez kötötték a felsőoktatási jelentkezést. Emiatt mára olyan szakemberhiány alakult ki hazánkban, hogy több ezer szociális munkás és szociálpedagógus állhatna munkába azonnal. Többek között ezért indította el az országban először szocálpedagógiai mesterszakát a Debreceni Egyetem hajdúböszörményi kara.

- A képzés iránt olyan nagy igény mutatkozott, hogy már első alkalommal kétszeres túljelentkezés volt. 40 hallgatót tudtunk felvenni erre a szakra. Minőségi képzésüket a szakterületükön meghatározó oktatói gárdánk biztosítja. A jövőben szeretnénk a Kárpát-medencei szociálpedagógiai képzés központjává válni, ennek érdekében azon dolgozunk, hogy egy kutatói hálózatot hozunk létre – hangsúlyozta Bálint Péter dékán a DE Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Kar szerdai tanácskozásának megnyitóján.

A „Szociális hivatás múltja, jelene és lehetséges jövője” című konferenciát azért szervezte meg a kar, hogy segítse a korábban akadozó párbeszédet a szakterület képviselői között.   

- Jelentős fejlődés ment végbe ezen a területen az elmúlt időszakban, nemrég karunkon alakult meg a Magyar Szociálpedagógiai Társaság, melyhez valamennyi hazai szociálpedagógia képzést végző intézmény csatlakozott. Most először tanácskoznak közösen a szociális munka és a szociálpedagóia neves képviselői is, s ez jelentősen elősegítheti a szociális hivatást érintő kutatások összehangolását, hiszen az aktuális szakmai kihívások mindkét szakterületet érintik – emelte ki Gortka-Rákó Erzsébet dékánhelyettes, a DE GYGYK Gyógypedagógiai Intézetének igazgatója.

A konferencián a plenáris előadásokat követően négy szekcióban vitatták meg a szociális ágazat aktualitásait, problémáit a téma avatott szakemberei, és bemutatták a legfrissebb szociális témájú könyveket, folyóiratokat. Az elhangzott előadásokból hamarosan tanulmánykötet is megjelenik.

Sajtóiroda-TB