Európai Egyetemi Játékokat rendezünk!

2018. április 13. - 14:06 Hazánkban először rendezhet Európai Egyetemi Játékokat (EUG) a Debreceni és a Miskolci Egyetem közösen. Az 1965-ös budapesti 4. nyári Universiadét követően minden idők legnagyobb létszámú nemzetközi egyetemi multisport eseményének lesz házigazdája Magyarország 2024-ben.

A 6. Európai Egyetemi Játékok 2022-es, vagy 2024-es megrendezésére 2018 januárjában nyújtott be közös pályázatot Debreceni és a Miskolci Egyetem. A rendezvényt a két város önkormányzata, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS), a sportági szakszövetségek, valamint a magyar kormány is támogatja.

A rendezési joghoz kapcsolódó szigorú követelményeknek a pályázók közül ketten, a magyar és egy lengyel vetélytárs feleltek meg, akik mintegy 40 ország 130 képviselője előtt mutatták be elképzeléseiket április 12-én Madridban az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) Végrehajtó Bizottsága előtt. A hazai prezentációt – melyet számos egyeztetés, szakmai és vezetői helyszíni értékelés előzött meg – a két egyetem kancellárjai, sportigazgatói, a városok alpolgármesterei, valamint az Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség képviselője és az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Sárfalvi Péter közösen tartották.  Magyarország a két dátum közül a 2024-es időpontot preferálta, hiszen ez év második felében tölti be országunk az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Az eredményt Adam Rocek, az EUSA elnöke jelentette be pénteken: a lengyelek a 2022-es, a magyarok a 2024-es rendezés jogát nyerték el. A Végrehajtó Bizottság tagjainak egyhangú visszajelzése szerint minden idők egyik legszínvonalasabb prezentációját tartotta a magyar csapat.

- Óriási sikernek tartom, hogy Magyarország, azon belül Debrecen és Miskolc nyerte el az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát 2024-ben. A kormány teljes támogatásáról biztosította az eseményt, mely szépen illeszkedik a vizes vb és az EYOF utáni sorba, és várhatóan minden idők legnagyobb multisport eseménye lesz Magyarországon – nyilatkozta Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, aki átvette Adam Rocek EUSA elnöktől a pályázaton való részvételért járó emlékplakettet.

Ilyen jellegű és méretű multisporteseményt Magyarország még nem rendezett, hiszen 2024 nyarán 13 sportágban és két demonstratív sportágban mérhetik össze tudásukat és erejüket a versenyzők több mint 40 ország 4-500 egyeteméről.

- A felkészülésre van még hat éve az országnak, de az esemény mérete – 5-6000 sportoló, 1000 önkéntes, 300 további résztvevő – nagy kihívás elé állítja a két várost és a két egyetemet. Szerencsére az infrastruktúra jelentős része adott, a szakmai tapasztalataink pedig megvannak a sikeres rendezéshez. Debrecen és Miskolc készen áll arra, hogy maradandót alkosson mind az együttműködés minősége, mind a sport és kulturális események színvonala tekintetében – hangsúlyozta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.
Debrecen a B3x3, tollaslabda, futsal, kézilabda, a röplabda, a judo és a strandlabdarúgó, Miskolc pedig a kosárlabda, a labdarúgó, az asztalitenisz, a tenisz, a karate és a tájfutó viadaloknak ad majd otthont, ami jól példázva a szoros együttműködést, közös gondolkodást. A játékokhoz rektori és tudományos konferencia, valamint más oktatási, szakmai és kulturális programok, például a Campus Fesztivál is kapcsolódik majd.

- Debrecen városa felkészült egy ilyen hatalmas rendezvény megrendezésére. Nagy dicsőség ez számunkra, hogy egész Európának megmutathatjuk városunk szépségét, felkészültségét, profizmusát és sportszeretetét. Várjuk Európa mintegy 400 egyetemének hallgatóit, érezzék otthon magukat a debreceni Nagyerdőben! – emelte ki Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség 2012-től minden páros évben megrendezi az Európai Egyetemi Játékokat. A korábbiakban Córdoba (2012), Rotterdam (2014), legutóbb pedig Zágráb-Rijeka (2016) adott otthont a versenynek, ahol Magyarországot 11 felsőoktatási intézmény – köztük a Debreceni Egyetem – képviselte 122 hallgatóval, akik 13 érmet hoztak haza. Idén a portugál Coimbra lesz a viadal házigazdája.

Sajtóiroda-TB