Egyedülálló rehabilitációs programok

2018. április 12. - 12:07 Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika tevékenységéről, eredményeiről és a jövőbeli tervekről számoltak be szerdán a Kenézy Villában tartott tudományos ülésen. A tanácskozáson jelentették be, hogy újabb 5 évig Jenei Zoltán vezeti az intézményt.

- Az aktív ellátó klinikákkal, például az Ortopédiai Klinikával, az Érsebészeti Tanszékkel való együttműködés kiváló, a betegutak szervezettek, jól működnek. Az újonnan kialakított profilok is hatékonyak – szögezte le előadásában Jenei Zoltán.

Az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Klinika igazgatója hozzátette: az elmúlt években az alapprofil, a súlyos agysérültek rehabilitációja mellett továbbfejlődtek a komplex ellátást igénylő túlsúlyos, szív- és érrendszeri, ízületi és egyéb mozgásszervi betegségben szenvedők számára nyújtott rehabilitációs programjaik, melyek közül az obes betegek számára nyújtott ellátás egyedülálló a régióban. A klinikán évente 650-700 fekvő- és mintegy 2000 járó beteget látnak el. A rehabilitációs ellátás egyik fő erőssége az egyénre szabott komplex terápia.

- A járóbeteg ellátás szintjén fontosnak tartom a magasan finanszírozott és speciális tudást igénylő terápiák, vizsgálatok, például az antispasztikus vagy a botulínum toxin kezelés további fejlesztését és az ellátás regionális jellegének hangsúlyozását – jegyezte meg.

Az elmúlt években egy jelentős európai uniós beruházásnak köszönhetően nőtt a betegellátás színvonala, így a legújabb rehabilitációs irányelvek szerint berendezett és működő kórtermekben dolgozhatnak a munkatársak. Az intézményben javultak az ápolás körülményei, modern eszközök segítségével történhet a rehabilitáció.

- Ezzel együtt a növekvő igények magasabb szintű ellátásához szükséges eszközpark megerősítése folyamatos cél és igény. A jövőben terápiás és diagnosztikus eszközök beszerzését, illetve a már meglévő eszközök számának gyarapítását tervezzük, melyekhez pályázati forrásokra lesz szükség. Emellett a szakorvosi és a szakdolgozói létszám további emelése szükséges – sorolta az intézmény igazgatója.

Az elmúlt 5 évben meghatározták a Rehabilitációs Tanszék kutatási profilját, a fő kutatási területeket, létrehozták az egyes projektekkel foglalkozó teameket. A programok folytatását, kiterjesztését fontos feladatnak tartja a jövőben Jenei Zoltán.

- Az első közlemények már megjelentek, melyeket újabbak fognak követni. A produktivitással párhuzamosan a kutatási pályázati rendszerben is előre kell lépni, kutatási források biztosításával elősegíteni a magas szintű munkát és a nappali PhD-hallgatók bevonását is – ismertette a klinikaigazgató.

Jenei Zoltán 2013 óta a Rehabilitációs Tanszék vezetője és a klinika igazgatója. A rendezvényen Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja bejelentette, hogy újabb 5 évig Jenei Zoltán vezeti az Orvosi Rehabilitáció és Fizikális Medicina Tanszéket.

Sajtóiroda-CzA