DESzínház a világot jelentő DESZKÁn

2018. március 14. - 11:43 A Debreceni Egyetem színtársulata is színpadra lép a XII. DESZKA Fesztiválon. A kortárs magyar drámák seregszemléjét április 6. és 14. között rendezik Debrecenben. Az egyetemi színjátszók az Übü FC – A Döntő című darabját mutatják be április 10-én a Csokonai Színházban.

Az idei rendezvényen 25 előadást láthat a közönség. A DESzínház – amely 2015-ben a DESz Vígkarma társulatának Nyilas Misi Eksztázis című előadásával már lehetőséget kapott a bemutatkozásra – ebben az évben Az Übü FC –  A Döntő című produkcióval lép a közönség elé. Ahogy a DESZKA programfüzetében írják: „Alfred Jarry drámáiból ismert Übü papa (itt Übübá) és neje stadiont gründolnak, és futballművészeti akadémiát rémálmodnak bele. Az előadás a kisübük döntő mérkőzése a kezdőrúgástól a lefújásig.”

A Vígkarma társulata Debrecen egyik legfiatalabb független színházi alkotóműhelye 2014 januárjában alakult, és a Debreceni Egyetemi Színház égisze alatt próbál, és hoz létre előadásokat.

Tagjai rendszeresen fellépnek független színházi és egyetemi színjátszó fesztiválokon. Az Übü FC – A Döntő című előadást Paál István Diplomával értékelték a FEST-Feszten, 2017 novemberében, valamint Alkotói Díjjal a balassagyarmati XXXVI. Madách Imre Irodalmi és Színjátszó napokon „a klasszikus abszurd meglepő, szellemes újragondolásáért.”

Az egyetemi színház egyre ismertebb és kedveltebb a hallgatók körében, a Kancellária támogatásának köszönhetően pedig komoly átalakítások zajlanak a Studio 111 és a Főépület alagsorában található próbahelyek színháztechnikai felszereltségének javítására.

A társulat kapcsolata a Csokonai Színházzal nem újkeletű, hiszen korábban is kaptak már bemutatkozási lehetőséget a Horváth Árpád Stúdió Színházban.

A DESzínház Vígkarma Társulata 2018. április 10-én, kedden 22 órától mutatkozik be a DESZKA Fesztiválon a Csokonai Színház balett-termében.

Sajtóiroda - BZs