A vírus és az ember

2018. február 14. - 14:58 A tél egyik legaktuálisabb témájával, a vírusokokkal foglalkozott a Tudósiskola tehetséggondozó program új előadása. A Debreceni Egyetem rektorhelyettese, Tőzsér József kutatóként beszélt a terület legérdekesebb kérdéseiről a Kossuth Gyakorló gimnazistáinak.

A Tudós és iskola – tudósiskola sorozatot két éve indította útjára a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája azzal a céllal, hogy a diákok megismerjék a Debreceni Egyetemen folyó tudományos munkát, és orientálja őket pályaválasztásukban. Ezúttal Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes, a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet vezetője tartott előadást a vírus és az ember kapcsolatáról.

- A vírusfertőzéseknek történetileg hatalmas jelentősége van az emberiség szempontjából, sokat tanultunk a vírusokról, például a molekuláris biológia alapjait tulajdonképpen a vírusok kutatása révén sajátították el a tudósok. Emellett komoly evolúciós nyomást gyakoroltak az emberiségre, és hozzájárultak ahhoz, aki ma vagyunk – hangsúlyozta a professzor.

Az áprilisig tartó rendezvénysorozatban havonta más-más tudományterület neves képviselői tartanak előadásokat a gimnazistáknak. A következő rendezvényen a természettudomány egyik debreceni professzora várja majd a téma iránt érdeklődő fiatalokat márciusban.

Sajtóiroda - TB