Az egyetem is karneválozik

2019. július 31. - 13:41 A Debreceni Egyetem a korábbi évek hagyományához híven idén is indul a Debreceni Virágkarnevál biciklis felvonulásán, a Főépület lesz a látványos „épületfestés” helyszíne és ebben az évben is lesz az egyetem közreműködésével készült virágkocsi a karneváli menetben.

A Szent László-legendát megjelenítő kompozíciót, a lovagkirályt és ereklyéjét bemutató virágkocsit Pikó Sándor és alkotótársai készítették. Az alkotás május 5-én indult el a Somogyvár–Debrecen–Nagyvárad útvonalon, emlékeztetve arra, hogy 1095-ben Szent László testét Somogyvárról Debrecenen keresztül vitték végső nyughelyére, az általa alapított váradi Szűz Mária-székesegyházba. A virágkocsi Ferenc pápa látogatása előtt érkezett a csíksomlyói kegyhelyre, ahol egészen pünkösdig maradt ott kulturális ajándékként.

A város, a Debreceni Egyetem, valamint a Görögkatolikus Metropólia, a Debrecen-Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye és a Tiszántúli Református Egyházkerület összefogásával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem támogatásával készült kocsi augusztus 20-án a jubileumi, 50. karneváli menetben is felvonul.


A virágkarneváli program részeként idén – 2016 után újra - a Debreceni Egyetem Főépületének homlokzatán lesz látványos 3D „épületfestés”, amelyet augusztus 17-én, 18-án és 19-én este 21-24 óra között láthatnak az érdeklődők.

Aki pedig szeretne részese lenni az intézmény dolgozóinak összetartozását is kifejező karneváli kerekezésnek, augusztus 8-ig, csütörtökig regisztrálhat a http://regisztracio.unideb.hu/ oldalon. 

A sikeresen regisztráltak részére előkészített egyetemi pólók augusztus 12-től vehetők át a Főépület (Debrecen, Egyetem tér 1.) földszintjén található egyetemi ajándékboltban, az UD Shop-ban. A szervezők kérik, hogy a karnevál napján, augusztus 20-án reggel 6.45-ig érkezzenek meg az otthon felvirágozott kerékpárokkal a Miklós utcai gyülekezőhelyre, ahonnan a biciklis felvonulás indul. Bővebb információ: Papp Krisztina, Rendezvénykoordinációs és Alumni Központ, papp.krisztina@unideb.hu, 512-900/58126.

A Debreceni Egyetem első alkalommal 2008-ban csatlakozott a város nagyrendezvényéhez és azóta is minden évben részese a Virágkarneválnak.

Sajtóiroda - BZs