Szakdolgozói tapasztalatcsere

2019. június 20. - 17:31 A Debreceni Egyetem több szakembere is előadást tart a szakma aktuális témáiról a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének 12. kongresszusán. A csütörtökön kezdődött háromnapos tanácskozáson mintegy 400-an vesznek részt.

A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesülete 1997-ben tartotta első kongresszusát, azóta kétévente rendezik meg a tanácskozást. A szakmai programnak idén először ad otthont Debrecenben.

- A szakdolgozók munkája különösen fontos egy orvos- és egészségtudományi képzést nyújtó intézményben, mint a Debreceni Egyetem, mert függetlenül attól, hogy önök nem oktató orvosok, munkájuk nélkül a képzés is elképzelhetetlen lenne. A rendezvény segíti, hogy egymással kommunikáljanak, a problémákat meg tudják beszélni, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy a magyar egészségügy jó irányba tartson - hangsúlyozta a kongresszus megnyitóján Berényi Ervin, a DE Klinikai Központ elnöke.

A kongresszusra több mint négyszázan érkeztek az ország különböző intézményeiből. A háromnapos tanácskozáson szó lesz például a szürkehályog-műtétekről, a 3D-s operációkról és az elektro-kemoterápiáról.

- A szakmában gyors és folyamatos a fejlődés, ami mindenképpen azt igényli, hogy legyenek ilyen konferenciák, ahol információkat, tapasztalatokat lehet cserélni, megismerni a legújabb technológiákat, módszereket - mondta Lampé Zsolt, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház főigazgatója is.

Nagyné Szőke Erzsébet, a Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy több orvos is részt vesz a tanácskozáson és segíti a szakdolgozókat az előadások elkészítésében, mert fontosnak tartják, hogy jól felkészült szakemberekkel dolgozzanak a betegellátásban, a gyógyításban.

- A résztvevők előadásokat tartanak többek között a legmodernebb diagnosztikai eszközök használatáról, az ápolás területén tapasztalható változásokról, valamint arról, hogyan segíthetik az orvosok munkáját a legújabb műtéti eljárásoknál. Bemutatnak emellett olyan egyedi eseteket, amelyekből sokat tanulhatnak a kollégák - ismertette Nagyné Szőke Erzsébet, a DE KK Szemklinika vezető ápolója, az egyesület elnöke.

A rendezvény első napján a négy magyarországi szemklinika vezetője is előadást tartott a szakma aktualitásairól. A Magyar Szemészeti Szakdolgozók Egyesületének kongresszusa szombatig tart a Kölcsey Központban. 

Sajtóiroda - CzA