15 éves a Buzánszky Kupa

2019. június 13. - 15:27 A szerdai döntőkkel véget értek a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa tavaszi küzdelmei, amelyre mintegy 90, közöttük hat női csapat nevezett. A népszerű bajnokság idén 15 éves. Ebből az alkalomból születésnapi köszöntést is tartottak az egyetemen.

A Debreceni Egyetem számára fontos a verseny- és a szabadidősport is.  Az idén 100 éves DEAC 21 szakosztályában több mint 2700 igazolt sportoló szerepel, a következő szezontól öt sportágban már hat DEAC-csapat indulhat a magyar élvonalban.  A szabadidősportban pedig a Buzánszky Jenő Egyetemi Labdarúgó Kupa az egyik legnépszerűbb rendezvény.

- Az egyetemi bajnokság küzdelemiben ezrek sportolnak rendszeresen. A Buzánszky Kupa népszerűsége 15 éve töretlen, ami azt mutatja, hogy van rá igény.  Örülök neki, hogy Buzánszky Jenő a nevét adta ehhez a bajnoki tornához - hangsúlyozta köszöntőjében Bács Zoltán kancellár.

Az egyetem nem csak a kupával őrzi az Aranycsapat 4 éve elhunyt legendás hátvédjének emlékét.  Az intézmény felkérésére Sándor Mihály írt életrajzi könyvet Buzánszky Jenőről, Vasutasból aranybányász címmel.  A Sporttudományi Oktatóközpont előtt pedig felállították az egyetem „egykori utazó nagykövetének” szobrát, Juha Richárd alkotását. 

- A Debreceni Egyetem mindent támogat, ami előre viszi a sport és a magyarság ügyét. Éppen ezért szeretnénk elindítani a „Magyar értékteremtés Magyarországon és a világban” egyetemi diplomát adó távoktatási képzést, amely 42 tárgyat foglal magában, ezek egyike a magyar sportörökség – ismertette Jávor András, a DEAC elnöke.

Bognár István Ádám, a DEHÖK elnöke pedig azt emelte ki, hogy az egyetem nagyon sok lehetőséget biztosít a sportolni vágyó hallgatóknak, akik egy összetartó közösséget alkotnak. Az ünnepségen Kamuti Jenő, a Nemzet Sportolója, világbajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes vívó arról beszélt: szeretné elérni, hogy megrendezzék a Magyarok Világjátékát és ennek Debrecen adhatna otthont, mert itt nem csak beszélnek róla, hanem csinálják is a sportot.

A születésnapi köszöntés után a résztvevők a Sporttudományi Oktatóközpont mellett elültették az Aranycsapat Emlékfát és megkoszorúzták Buzánszky Jenő szobrát.

A délutáni döntőkben alakult ki a Buzánszky Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa végeredménye.
A Női Ligában a Solisun FC, a Divízió 3-ban a Danger, a Divízió 2-ben a Suhancos, az Elnöki Kupában a Sinter FC, a Superligában a Made in Italy győzött, a Futsal Kupát pedig az A-MEN FC nyerte.

Sajtóiroda - CzA