Az agrárminiszter Karcagon

2019. június 11. - 11:48 Az új állattenyésztési törvényről, az öntözésfejlesztési elképzelésekről és Magyarország Digitális Agrárstratégiájáról is beszélt Nagy István a Debreceni Egyetem AKIT Karcagi Kutatóintézetében. A pénteki agrárfórumon saját őszi kalászos fajtáit is bemutatta az intézmény.

- Már tárgyalja a parlament az állattenyésztési törvényt, amely egy korszerű, európai követelményeknek megfelelő jogszabály lesz. Igyekszik megfelelő rangra emelni az állattenyésztést, továbbá célja a Magyarország jövőjének zálogát is jelentő genetikai örökség megtartása, továbbvitele. Bízom benne, hogy a törvény augusztus 1-jétől életbe léphet – mondta az agrárminiszter június 7-én, pénteken a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézetében.

Nagy István a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tájékoztató agrárfórum és fajtabemutató című rendezvényén tartott előadást a magyar mezőgazdaság aktualitásairól. A tárcavezető szólt arról többek között, hogy folyamatban vannak az egyeztetések a minisztériumokban az osztatlan közös földtulajdon megszüntetéséről szóló törvényről, ami 4,6 millió embert és 2,6 millió hektár területet érint.

A miniszter az öntözésfejlesztési intézkedésekről is tájékoztatta a térség gazdálkodóit. Emlékeztetett arra, hogy 2020-tól 2030-ig évente 17 milliárd, azaz összesen 170 milliárd forint fejlesztési forrást tervez a kormány az öntözéshez kapcsolódó művek fejlesztésére. Emellett felidézte, hogy az idei évtől meghosszabbították az öntözési idényt március 1-től október 31-ig, a Vidékfejlesztési programban pedig támogatják az öntözési közösségek létrehozását, hogy a gazdák önkéntes alapon társulhassanak.

A miniszter kitért előadásában arra is, hogy a Digitális jólét program keretében elkészült Magyarország Digitális agrárstratégiája, amely 2019-2022-ig fogalmazza meg az agrárgazdaság digitalizációjához szükséges lépéseket. Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) tárgyalása kapcsán a magyar célok között említette, hogy biztosítani kell a jelenlegi KAP jól működő elemeinek továbbvitelével a közvetlen támogatások folytonosságát, valamint a vidékfejlesztési forrásból finanszírozott beruházási támogatások megfelelő szintjét. Nagy István alapvető fontosságúnak nevezte a jelenlegivel megegyező költségvetés biztosítását.

A fórum előadásain az ökológiai gazdálkodás támogatási feltételeiről, valamint új technológiákról és a drónok használatáról is tájékozódhattak a résztvevők, majd fajtabemutatóval folytatódott a program a DE AKIT Karcagi Kutatóintézetében. A gazdálkodók megismerhették az intézmény saját nemesítésű őszi kalászos növényfajtáit, végül pedig drónok használatának gyakorlati bemutatójával zárták a rendezvényt. 

 

MTI/Sajtóiroda