Választás 2019 – az egyetemen is

2019. június 03. - 14:06 Közalkalmazotti Tanács-tagokat választ a Debreceni Egyetem június 12-én. Csaknem 9800 dolgozó dönthet arról, kik képviseljék őket az intézmény fórumain. Idén 27 jelöltre lehet voksolni 30 választási körzetben.

A választásra azért van szükség, mert az előző Közalkalmazotti Tanács mandátuma májusban lejárt. Az új testületi tagok megbízatása öt évre szól. 

- Ezen a szavazáson a Debreceni Egyetemmel közalkalmazotti jogviszonyban álló valamennyi munkatárs voksolhat, viszont csak az választható meg tanácstagnak, aki legalább hat hónapja közalkalmazotti jogviszonyban áll, és nincs munkáltatói jogköre sem neki, sem közeli hozzátartozójának az egyetemen - tájékoztatott Rőfi Mónika, a Választási Bizottság elnöke.

A Közalkalmazotti Tanács feladata, hogy figyelemmel kísérje a dolgozók munkaviszonyára vonatkozó szabályok betartását, így fontos szerepe van a közalkalmazottak képviseletében. A törvény szerint a kétezer főnél nagyobb dolgozói létszámmal rendelkező közintézmények – így a Debreceni Egyetem tanácsa is - 13 tagból áll.
Június12-én, szerdán a Klinikai Központ és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház területén reggel 6 órától, az egyéb egységekben 7 óra 30 perctől 16 óra 30 percig, illetve 18 óráig lehet majd szavazni.

- Fontos, hogy minden közalkalmazott éljen ezzel a jogával és menjen el választani. A voksolás ugyanis csak akkor érvényes, ha azon a választásra jogosultak több mint fele részt vesz; és akkor eredményes, ha a jelöltek közül 13-an egyénenként megszerzik az érvényes szavazatok legalább 30 százalékát – hívta fel a figyelmet Rőfi Mónika.

A választást több hónapos munka előzte meg, mely során megalakult a Választási Bizottság, ami elfogadta a Választási Szabályzatot. Az ezzel kapcsolatos információk és a jelöltek fényképes bemutatkozása - az egyetemi azonosítóval történt bejelentkezés után - ide kattintva érhetők el. 

A jelöltekre a szakszervezetek is tehettek javaslatot, de egyéni jelölt is van, akinek 50 egyetemi közalkalmazott aláírását kellett összegyűjtenie, hogy indulhasson a választáson. Idén 27 jelöltre lehet majd szavazni 30 választási körzetben. A szavazásra választókörzetenként más-más helyszínen lesz lehetőség, de a körzetek kialakítása úgy történt, hogy valamennyi közalkalmazottnak legyen lehetősége véleményt nyilvánítani.

- Az unideb.hu honlapon lehet tájékozódni, hogy melyik választási körzet hol van, illetve az adott szervezeti egység mely választásikörzethez tartozik. Azoknál a szervezeti egységeknél, ahol több campuson, helyszínen dolgoznak a munkatársak, név szerint megtalálják, hogy melyik körzetbe kell menniük szavazni. A fix választási körzetek mellett mozgóurnás szavazás is lesz azokon a helyeken, ahol kevesebb munkatárs dolgozik: például a Bem téren, az agrár kutatóintézetekben, illetve több szakrendelésen – részletezte a Választási Bizottság elnöke.

Akik valamilyen formában akadályoztatva vannak június 12-én, azok előre is leadhatják a szavazatukat június 6-án vagy 11-én a Rektori Hivatalban (Főépület 216/c vagy 216/d iroda), ha előzetesen június 5-ig jelzik szándékukat a katvb@unideb.hu e-mailcímen.

Azok a dolgozók pedig, akik nem abban a körzetben szeretnének szavazni, amelyikbe tartoznak, átkérhetik magukat másik választási körzetbe. Ezt az igényüket június 7-ig kell jelezniük szintén email-ben a katvb@unideb.hu címen, melyre elektronikus válaszlevél érkezik majd.

A Debreceni Egyetem Közalkalmazotti Tanács tagjai sorába az alábbi közalkalmazottakat jelölték a szakszervezetek, illetve munkatársaik:

Bakóné Bodnár Katalin, DE Bőrgyógyászati Klinika 
Balogh Andrea, DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Radiológiai Diagnosztika 
Dr. Barta Béla, DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Traumatológiai és Kézsebészeti Osztály
Dr. Csávás Magdolna, DE Gyógyszerésztudományi Kar GyógyszerésziKémiai Tanszék
Dáné János, DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályközponti műtő 
Dr. Dér Ádám, DE Általános Orvostudományi Kar Onkológiai Intézet Sugárterápia nem önálló Tanszék
Fekete István, DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiuma
Haramura Gizella, DE Általános Orvostudományi Kar Klinikai Laboratórium Kutató Tanszék 
Jónáné Szuromi Ilona, DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályközponti műtő 
Kádárné Tóth Anna, DE Kossuth L. Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája Arany J. téri feladat ellátási helye
Kissné Mona Erika, DE Tüdőgyógyászati Klinika
Kovács Erzsébet, DE Gyermekgyógyászati Klinika 
Dr. Kozák Lajos, DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi ésKörnyezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszék 
Dr. Kozák Norbert, DE Klinikai Központ Neurológiai Klinika 
Linzenbold Anita, DE Sebészeti Klinika
Dr. Nádasné, dr. Rab Henriett, DE Állam- és Jogtudományi Kar 
Dr. Nagy Valéria, DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Neurológia 
Nagy-Belgyár Zsuzsa, DE Népegészségügyi Kar Tanulmányi Osztály
Orosz-Tóth Katalin, DE Általános Orvostudományi Kar Immunológiai Intézet 
Dr. Pallai László, DE Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézet
Szemán Gáborné, DE Hallgatói Kapcsolatok és SzolgáltatásokKözpontja Egyetemi Kollégiumi Igazgatóság 
Dr. Szöőr Árpád, DE Általános Orvostudományi kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet 
Dr. Takács-Miklósi Márta, DE Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet Művelődéstudományi és Humán Tanulmányok Tanszék 
Vargáné Földesi Róza, DE Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina
Vattai Éva Rita, DE Belgyógyászati Klinika „A” 
Vietórisz Aranka, DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet 
Zsámboki Judit, DE Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika