Ápolóként a gyógyulásért

2019. május 20. - 15:52 A nyugat-nílusi lázban megbetegedettek és a HIV-fertőzöttek ápolásáról is szó volt az infektológiai szakdolgozók szombati vándorgyűlésén. A debreceni tanácskozást a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézete szervezte.

A több mint 150 résztvevő a Debreceni Egyetemről és az ország több intézményéből érkezett a szakmai programra, amelyen 16 előadás hangzott el.

- Nagyon hasznosak számunkra ezek a rendezvények. Sok érdekes esetet ismerünk meg a kollégák előadásaiból, olyanokat is, amilyenekkel a résztvevők egy része még nem is találkozott. A vándorgyűlés rendkívül jó alkalom a tapasztalatcserére – mondta a hirek.unideb.hu kérdésére Komáromi Erzsébet, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének részlegvezető főnővére.

Több szakdolgozó is a nyugat-nílusi láz témájában tartott előadást, tavaly ugyanis Magyarországon jelentősen nőtt a megbetegedések száma az előző évekhez képest. Emellett beszámoló hangzott el a HIV-fertőzöttek és a széklet-transzplantáción átesett betegek gondozásáról.

- Nagyon fontos a szakdolgozók munkája a gyógyításban. Nagymértékben az ápoláson múlik, hogy milyen gyors lesz a gyógyulás. Mi nagyon szerencsés helyzetben vagyunk, az ország egyik legmodernebb infektológiai épületében dolgozunk, de ennél fontosabb az emberi tényező, az a jól képzett nővérgárda, amely mintegy 20 éve dolgozik az intézetben - hangsúlyozta Várkonyi István, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének intézetvezető főorvosa.

A Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság Szakdolgozóinak XXXVIII. Vándorgyűlésén elhangzott előadásokat szakdolgozókból és orvosokból álló zsűri értékelte és díjazta.

Sajtóiroda - CzA