Szenátusi döntések

2019. április 30. - 12:42 Új egyetemi díj alapításáról és újabb képzések indításáról is tárgyalt a Szenátus áprilisi ülésén. A testület támogatta az egyetemi szerepvállalást a Nyírbátorba tervezett új közösségi központban is.

Stratégiai agrárkérdésekkel kezdte az április 25-ei szenátusi ülésen a rektori beszámolót Szilvássy Zoltán. Az egyetemi vezető tájékoztatta a testületet az április 16-án, Nagy István agrárminiszter részvételével megtartott Agrárkabinet-ülésről.

- Az egyetem felvetette az újfehértói kertészeti kutatóintézet átvételét, ami jelenleg az Agrárminisztérium fenntartásában működik. Kutatásfejlesztési tevékenységünk egyik meghatározó területe a meggy-alapú innováció, amiben további előrelépési lehetőségek nyílhatnak a meggy és alma-profilú intézmény hatáskörbe vonásával. A gyümölcs-kutató átvétele mellett folyamatban van egy kertészeti termékekre épülő konzervipari létesítmény, a tyukodi konzervgyár működtetésének egyetemi hatáskörbe vonása és fejlesztése is, amennyiben sikerül megteremteni az egyetem vállalati oldalán a finanszírozási feltételeket és a szakemberszükségletet – ismertette Szilvássy Zoltán.


Az intézményvezető beszámolt arról, hogy csaknem egy év után újra ülésezett az Egészségügyi Iránytó Testület (EIT).

- Az április 25-ei ülésen részt vett Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, akivel áttekintettük a Debreceni Egyetem unikális helyzetét Hajdú-Bihar megye betegellátó tevékenységében, ami egyfajta modell országos viszonylatban - mondta a rektor.


Az egészségügyi szolgáltatások egységes szakmai irányítására létrehozott grémium tagja az egészségügyért felelős miniszter által delegált 4 fő, valamint az intézmény rektora és kancellárja által delegált 4fő. Egyetemi részről: Szilvássy Zoltán rektor, aki egyben az EIT elnöke, Bács Zoltán kancellár, Berényi Ervin, a KK elnöke és Lampé Zsolt, a KEK főigazgatója. Miniszter által delegált tagok: Czifra Árpád (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő), Polgár Csaba (Országos Onkológiai Intézet), Csanádi Zoltán (egyetemi tanár) és Frecska Ede (egyetemi docens).

Bács Zoltán kancellár a rendkívüli felvételi jelentkezési adatok ismertetésével kezdte beszámolóját. Az elsőhelyes jelentkezések száma 11 százalékkal nőtt a Debreceni Egyetemen, miközben az országos átlag 4 százalék körüli.


- Az idei kiemelkedő eredmények jövőre már biztosan nem lesznek tarthatók, hiszen a kötelező nyelvvizsga és az emelt szintű érettségi-kötelezettség beépül a felvételi rendszerbe. Vannak az egyetemen olyan karok, ahol eddig is 88-90 százalék volt a nyelvvizsgával érkezettek aránya, ott nem lesz probléma. Más karokon viszont 40-60 százalék közötti a nyelvvizsgával rendelkezők aránya. Ilyen például az agrár és a műszaki terület, illetve a pedagógusképzés és a társadalmilag fontos szakmák (ápoló, óvónő, gyógypedagógus, mentőtiszt) is. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy van saját nyelvvizsgaközpontunk, ami segítheti a felvételizőket – emelte ki Bács Zoltán.

A kancellár azt kérte a nyelvvizsgaközpont vezetőjétől, hirdessenek több megyét érintő DExam-felkészítő programot a következő tanévre, kiemelve azokat a középiskolákat, ahonnan általában sokan jelentkeznek a Debreceni Egyetemre. Így a DExam-vizsgalehetőségeket széles körben meg lehetne ismertetni a továbbtanulás előtt álló diákokkal. 


Javaslatot fogadott el a Szenátus az egyetem alapító okiratának módosítására, aminek értelmében sporttudományi mesterképzéssel és nagyváradi műszaki alapképzéssel egészülnek ki a képzési területek. Karok működési rendjét érintő módosításokról is döntöttek, így az Egészségügyi Karon a dékánhelyettesek száma 3-ról 2-re csökken, nem lesznek dékáni tanácsadók és megszűnik a tudományos tanácsadó testület. A Gazdaságtudományi Karon a Számviteli és Pénzügyi Intézeten belül létrejön a Magyar Nemzeti Bank Tanszék.

Támogatta a testület azt az előterjesztést, ami alapján a Klinikai Központon belül működő Prevenciós és Alapellátási Centrum neve Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetre változik, illetve a Kenézy Egyetemi Kórház struktúrájából 2019. július 1-jével kikerülnek az alapellátási szervezeti egységek, 2020. január 1-jétől pedig az általános sebészeti osztály.

Új kitüntetés alapításáról is döntött a szenátus, a Jausz Béla-díjat tanárképzésben részt vevő gyakorló- és partneriskolai pedagógusok kaphatják. Támogatták emellett a kortárs könnyűzenei alapszak (ZK) létesítését, a gyógypedagógia alapszak értelmileg akadályozottak pedagógiája szakirány (GYGYK) indítását, a környezettudományi mesterképzési szak (TTK) duális formában történő indítását, az EHS-szakember és EHS-szakmérnök szakirányú továbbképzési szakok (MK) képzési és kimeneti követelményei pedig módosulnak.


A tesület elfogadta az AKIT és a Klinikai Központ 2018. évi belső gazdálkodási beszámolóját és az egyetemi szervezeti egységek 2019. évi belső gazdálkodási költségvetését. Jóváhagyták a Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Vásárhelyi Pál Közgazdasági, Egészségügyi és Turisztikai Két Tanítási Nyelvű Szakképző Iskolája részbeni fenntartási jogának átvételét, valamint több együttműködési megállapodás kötését: az indonéziai Jenderel Soedirmann University-vel és az Universitas Pahlawan Tuanku Tambusai intézménnyel, valamint az oroszországi Orel  State University named after I.S.Turgenev-vel.

Az ülés végén Szilvássy Zoltán rektor bejelentette, hogy az egyetem szerepet vállal a kisvárdai mintára tervezett nyírbátori közösségi képzőközpont munkájában. A tervek szerint műszaki szakemberek mellett korlátozott létszámban, kifejezetten a gyógyszeripar számára ipari farmakológusokat képeznek majd a Debreceni Egyetem és a Közösségi Educatio Nonprofit Kft. együttműködésében Nyírbátorban.

 

Sajtóiroda