Lányok az informatikában

2019. április 30. - 14:00 Kipróbálták a 3D-s nyomtatást, a rendszergazdák munkájával és a virtuális valósággal ismerkedtek a diákok a Lányok napján a Debreceni Egyetem Informatikai Karán. A keddi rendezvény célja, hogy a lányok számára is vonzóvá tegyék az informatikai pályát.

A több mint 70 általános- és középiskolás diáklány a rendszergazdák munkájába tekinthetett be az Informatikai Kar szerverszobájában. Egy másik helyszínen megtudhatták, hogy egy algoritmus segítségével hogyan lehet Vincent van Gogh stílusában „festeni”, a 3D-s nyomtatót is láthatták munka közben és egy speciális szemüveg segítségével  a virtuális valóságban is kalandozhattak.

- Az informatika olyan sokszínű, olyan sok különböző területet foglal magába, hogy mindenki megtalálja a szívéhez legközelebb állót. Ezt a sokféleséget szeretnénk bemutatni. Reméljük, hogy a rendezvény segít abban, hogy minél több lány válassza az informatikát hivatásául - tájékoztatott Mihálydeák Tamás dékán.

A kar vezetője hozzátette, hogy még mindig kevés lány jelentkezik az Informatikai Kar képzéseire, bár számuk évről-évre nő.  A gazdasági informatikus szakon a legmagasabb az arányuk, de ott sem éri el az 50 százalékot.

A Lányok napja megnyitóján Mihálydeák Tamás felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a karon működő szakkörök munkájába is bekapcsolódhatnak és programozói táborban is részt vehetnek.

Sajtóiroda - CzA