A legjobb földrajzosok az egyetemen

2019. április 29. - 16:20 Huszonhatodik alkalommal rendezték meg a Less Nándor Országos Földrajzversenyt. A Debreceni Egyetemen tartott döntőn több mint 30 intézmény 90 általános- és középiskolás diákja vett részt április 26-án és 27-én.

A rendezvénnyel az egyetem egykori hallgatójára, a Biológiai Intézet volt oktatójára, Less Nándor növényföldrajzosra emlékeznek. 

A pénteki megnyitón Teperics Károly, a DE TTK Földtudományi Intézetének egyetemi docense és Csorba Péter egyetemi tanár köszöntötte a résztvevőket.

Az egyetem szakemberei hangsúlyozták, hogy a versenyt olyan tanulóknak szervezik, akik az alapkövetelményeken túl, többet szeretnének tudni az őket körülvevő világról, globálisan átlátják a környezet jelenségeit, összefüggéseit, komplexen tudják értékelni a természeti és a társadalmi folyamatokat.

A diákok 12-től 18 éves korig, négy kategóriában versenyeztek. Pénteken az írásbeli, szombaton pedig a szóbeli fordulót rendezték meg.

A szervezők folyamatosan változtatják, modernizálják a feladattípusokat, mert a verseny célja többek között az, hogy hozzájáruljon a földrajztanítás tartalmi, de elsősorban módszertani megújításához.

- A feladattípusok olyan irányba változtak az elmúlt években, ami egy modernebb földrajzoktatás felé mutat. A célunk az, hogy a diákok ne „magolják be” a földrajzot. Az a fontos, hogy az információkból tudjanak következtetéseket levonni, képesek legyenek értelmezni a globális környezeti problémákat, adatokat, fogalmakat – mondta Arday István, a Less Nándor Országos Földrajzverseny főszervezője.

A kétnapos programot a Debreceni Egyetem Földtudományi Intézete és a Földrajzverseny Alapítvány szervezte. A döntő eredménye itt érhető el:  http://less.foldrajzverseny.hu/dok/2019/donto/Less_donto_eredmenye_2019_04_27_web.pdf .

Sajtóiroda