Adatvédelemről másképpen

2019. március 21. - 14:21 Kit lehet lefotózni egy koncerten? Milyen adatokat kérhetnek egy fesztiválon beléptetéskor? Gyakorlati példákon keresztül ismerhették meg a hallgatók a személyes adatokra vonatkozó jogszabályokat a DE Kancellária Adatbiztonsági Központ fórumán.

- Lehet, hogy nincs mindenki tisztában azzal, mi minden számít személyes adatnak. Ide tartoznak az interneten megosztott fényképek és hangfelvételek, az ujjlenyomat és a tetoválás is, sőt olyan tevékenységek például, mint amikor like-olunk valamint a Facebook-on – hívta fel a figyelmet György András adatvédelmi szakértő a március 20-i kerekasztalbeszélgetésen, a Lovardában.


Az elmúlt 10-15 évben ugrásszerűen megemelkedett azoknak a honlapoknak a száma, melyek kezelik a személyes adatokat és az internetes vásárlások aránya is egyre nő. Az adatvédelmi kultúra már korábban, az 1990-es években megkezdődött, 2012 óta hatóság is foglalkozik a személyes adatok védelmével, de a köztudatba leginkább tavaly, az európai általános adatvédelmi rendelet (GDPR) bevezetésével került be. A felhasználók tudatossága a szakemberek szerint még nem megfelelő.

Az „Adatvédelemről másképpen” címmel meghirdetett fórumon György András és Osztopáni Krisztián adatvédelmi szakértők mellett az egyetem kancellárja és HÖK-elnöke, a Tankcsapda zenekar három tagja, a Campus Fesztivál igazgatója és a Nagyerdei Stadiont üzemeltető cég ügyvezetője beszélt az új szabályok gyakorlati alkalmazásáról.


- A Debreceni Egyetem hatalmas mennyiségű személyes adatot kezel. Elég, ha a 30 ezer hallgatóra, 10 ezer dolgozóra és az egészségügyi intézményeinkben kezelt több százezer betegekre gondolunk. Külön szervezeti egységet hoztunk létre annak érdekében, hogy a GDPR előírásainak megfeleljünk és a kerekasztalbeszélgetés is a felvilágosítást szolgálja – emelte ki Bács Zoltán kancellár.

Az adatvédelmi rendelkezéseket a hallgatóknak szóló programok, rendezvények szervezésekor is érvényesíteni kell. Az ország legnagyobb gólyatáborának megszervezése már csak ebből a szempontból sem egyszerű feladat a Hallgatói Önkormányzat számára.


- Előfordul, hogy egy-egy személynek húszféle adatát kezeljük az előírások miatt. Közérthetően elmondjuk a hallgatóknak, miért van erre szükség és arról is tájékoztatjuk őket, meddig tároljuk az adataikat – mondta Bognár István Ádám elnök.

Az egyetem hallgatói, illetve az egyetemi köznevelési intézmények középiskolás diákjai a március 20-i programon megtudhatták például, milyen feltételekkel készülhet kép- és hangfelvétel egy koncerten, az nyilvánossá tehető-e az interneten, illetve mi számít tömegfelvételnek. A Tankcsapda tagjai ezzel kapcsolatban elmondták, hogy a koncertlátogatók tájékoztatása fontos szempont számukra, ezért szerepel minden koncertjükre szóló belépőn, hogy kép- és hangfelvétel készül az eseményen. Lukács László és Fejes Tamás ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a zenekar adataival, logójukkal és arcképükkel rendszeresen visszaélnek. A zenészek találkoztak már a személyes adatok ellenőrzésének szokatlan formájával is, amikor a gitáros Sidlovics Gábort tetoválásait a kanadai határőrök fotózták le és rögzítették adatbázisba.


A beszélgetésen a zenei fesztiválok eltérő beléptetési gyakorlata és a sporteseményekre történő bejutás feltételei is szóba kerültek. Az adatvédelmi szempontokkal a debreceni Campus Fesztivál és a Nagyerdei Stadionban rendezett események szervezői is napi szinten foglalkoznak.

Az “Adatvédelemről másképpen” fórum célja az volt, hogy a hallgatók tisztában legyenek jogaikkal, ugyanakkor a veszélyeket is ismerjék a személyes adatok kapcsán.

 

Sajtóiroda - TH