Állami elismerés egyetemi oktatóknak

2019. március 18. - 11:52 A nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend közép-, lovag- és tisztikeresztjét, Liszt Ferenc-díjat, valamint Batthyány-Strattmann László-díjat vehetett át a Debreceni Egyetem négy professzora és egy adjunktusa.

A belgyógyászat területén több évtizede lelkiismeretesen, kiemelkedő színvonalon végzett gyógyító és szakmai munkája, valamint sokrétű tudományos tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben részesült Illés Árpád, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. A Hematológiai Tanszék vezető professzora részére Áder János köztársasági elnök adta át az elismerést március 15-én a Parlament kupolacsarnokában.

Kiemelkedő színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült Bálint Péter, a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karának dékánja, az Irodalmi, Kommunikációs, Kulturális Antropológiai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. A József Attila-díjas író Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások minisztertől vette át az elismerést március 12-én a Várkert Bazárban.

Kiemelkedő zenei előadóművészi tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjat kapott Mohos Nagy Éva operaénekes, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar professor emeritája. A kitüntető címet szintén Kásler Miklós adta át szerdán a Pesti Vigadóban.

Ugyanezen az ünnepségen az egészségügyi ellátás fejlesztéséhez történő szakmai, közszolgálati és tudományos tevékenységének elismeréseként Batthyány-Strattmann László-díjat kapott az emberi erőforrások minisztertől Urbancsek Hilda, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Onkológiai Intézet Sugárterápia osztály egyetemi adjunktusa.

Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott Dobos István, a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézetének egyetemi tanára. Az elismerést Áder János köztársasági elnök megbízásából adta át Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn a Budapesti Gazdasági Egyetemen rendezett eseményen. 

Sajtóiroda-TB
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd