Fedezd fel az Arany Napokat!

2019. március 05. - 10:22 Szabadulószoba, XXI. századi expedíció, természettudományos vetélkedő – szavalóverseny nyitotta pénteken, és megemlékezés zárja azt a kéthetes programsorozatot, mellyel egykori névadója, Arany János előtt tiszteleg a Debreceni Egyetem gyakorlóiskolája.

202 éve, 1817. március 2-án született a magyar irodalom egyik legismertebb és egyben legjelentősebb alakja, Arany János. A Kossuth Gyakorló Arany téri feladatellátási helye ebből az alkalomból évtizedek óta megrendezi az Arany Napokat. Az ünnepségsorozat idén is városi szavalóversennyel kezdődött pénteken, ahol 20 diák mutatta meg tudását három korcsoportban.

Hétfőn, a rendezvény megnyitó ünnepségén az iskola előtti téren felállított szobornál tisztelegtek a diákok és pedagógusok.

- Arany János személyében mi a múltat, a tudást és a költészetet tiszteljük. Ezért készült el a költő szobra, ezért kapta ez a dinamikusan fejlődő tér Arany János nevét, és az általános iskola után ezért vette fel a szomszédos óvoda is a költő nevét. Ez egy élő kapcsolat a múlt és a jelen között – hangsúlyozta Papp Csaba, a terület önkormányzati képviselője.

A következő két hétben természettudományos és egyéb tantárgyi, műveltségi vetélkedők várják az iskola több mint hatszáz diákját.

- A természettudományok fontosságát mutatja, hogy már általános iskolás korban elkezdik tanulni a gyerekek. Ezek a tantárgyak arra készítenek fel minket, hogy jobban megértsük a körülöttünk lévő világot, és a megszerzett ismereteket a mindennapokban is hasznosíthassuk. Akiben pedig megmarad a felfedező kíváncsiság az általános és a középiskola után is, annak a Természettudományi és Technológiai Kar nagyon sok lehetőséget kínál a továbbtanulásra, tudása elmélyítésére, vagy akár a kutatásra – fejtette ki Kun Ferenc, a DE TTK dékánja, a rendezvény idei fővédnöke.

A felső tagozatos tanulók szabadulószobában és egy XXI. századi „expedíción” tehetik próbára tudásukat, leleményességüket, míg a kisebbekre a Te-Ve elnevezésű vetélkedő döntője vár.

- Felfedező útra invitáljuk a gyerekeket a tudomány világába, melynek során izgalmas élményeket és új ismereteket szerezhetnek. Eljutni a Marsa, felfedezni a bolygó felszínét, vagy elérni a Déli Sarkot, megismerni a felfedezések tapasztalatait, nagyon tanulságos dolog. De úgy gondolom, hogy barangolni a zene vagy a festészet alkotásai között, új felfedezéseket tenni egy-egy mű megismerése során ugyanolyan nagy élmény, mint eljutni távoli világokba – emelte ki Denichné Hajdu Tímea igazgatóhelyettes.

A rendezvény kísérőprogramjaként idén is egy ismert művész alkotásaiból nyílt kiállítás az Arany Galériában. Ezúttal az impresszionista festőművész, Adamik György képei láthatók az Arany János téri iskolában.

Az Arany János Napokat az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésének 171. évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés zárja március 14-én.

Sajtóiroda-TB