Bírósági gyakorlat könyvtárosoknak

2019. február 26. - 16:05 Márciustól a Debreceni Törvényszékhez tartozó bíróságok könyvtáraiban is teljesíthetik szakmai gyakorlatukat a Debreceni Egyetem Informatikai Karának informatikus könyvtáros hallgatói. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Mihálydeák Tamás dékán és Kahler Ilona elnök.

Három helyszínen: a Debreceni Törvényszék, a Debreceni Járásbíróság és a Berettyóújfalui Járásbíróság épületében gondoz könyvtári állományt a Debreceni Törvényszék. Az egységekre ugyanazok a jogszabályi kötelezettségek vonatkoznak, mint más könyvtárakra, amihez megfelelő szakemberekre van szüksége a mintegy 5000 kötetes állományt kezelő intézménynek.

- Egyértelmű, hogy vannak olyan értékek a könyvtárainkban, amelyeket meg kell óvni a jövő számára. Emellett számos már hatálytalanná és sok szempontból értéktelenné vált dokumentációt és jogszabálygyűjteményt is tárolunk, amire olyan formában és mennyiségben nincs szükség – mondta el az együttműködés kapcsán Kahler Ilona. A Debreceni Törvényszék elnöke hozzátette: régióta jó kapcsolatot ápolnak a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karával, több közös projektet és kutatást indítottak, illetve néhány éve a Bölcsészettudományi Kar Kommunikációs Tanszékével is kapcsolatba léptek.

- Az együttműködés újabb lépcsőjét jelenti a könyvtár rendezésére vonatkozó közös elgondolás az Informatikai Karral, és szeretnénk, ha ezt a megállapodást a jövőben az informatikai területek felé is bővítenénk – jelentette ki Kahler Ilona.

Mihálydeák Tamás, az Informatikai Kar dékánja szerint a Debreceni Egyetem a térség valamennyi intézménye számára egy természetes kapcsolódási pontot jelent, az informatika helyzete pedig még speciálisabb, hiszen napjainkban már az élet minden területén jelen van.

- Az informatikus könyvtáros képzésben résztvevő szakemberek kitűnően össze tudják kapcsolni a hagyományos könyvtárban felmerülő igényeket, valamint a legújabb informatikai technológiákat és eszközöket. Ezek nélkül nem lehet kezelni a felgyorsult információáramlást, hiszen sokkal komolyabb elvárások vannak az információfeldolgozás, az információhoz való jutás vonatkozásában – magyarázta Mihálydeák Tamás.

A kari vezető hozzátette: a törvényszék egységeinél speciális könyvtári környezetben szerezhetnek jól hasznosítható gyakorlatot az informatikus könyvtáros hallgatók.

A keddi megállapodás értelmében a Debreceni Törvényszék márciustól várja a Debreceni Egyetem Informatikai Karának hallgatóit.

Sajtóiroda - TPL