Segítség a pályaválasztáshoz

2019. január 16. - 11:53 A Debreceni Egyetem tanárai és volt kossuthos diákok is tartottak előadásokat a továbbtanulási lehetőségekről a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnázium szerdai pályaorientációs napján. A rendezvénnyel a tanulók pályaválasztását segíti az intézmény.

Interaktív foglalkozásokon vettek részt a 7-8. évfolyamon tanulók az Agora Tudományos Élményközpontban, ahol játékosan ismerkedtek a természettudományokkal. Láthatták, hogy a tanórán hallottak hogyan hasznosíthatók a mindennapokban.

A Csengő utcai épületben a 9. évfolyamosok a Debreceni Egyetem tanárainak előadásait hallgathatták meg, és így szerezhettek információt a különböző karok oktatási, kutatási tevékenységéről. 

A tizedikesekhez egykori kossuthosok látogattak el, akik nemrégiben végeztek az egyetemen. A kiemelkedően sikeres diákok meséltek eddigi karrierükről, elmondták, milyen továbbtanulási lehetőségek közül választhatnak a fiatalok. Az intézmény vezetői arra is figyeltek, hogy olyan egykori diákokat hívjanak, akik tudományos munkát is végeznek.

A 11.-es és a 12.-es diákok a Debreceni Egyetemen ismerkedtek a karokkal, az intézmény nyújtotta lehetőségekkel.
A rendezvényen az iskola pszichológusának irányításával arra is lehetőség volt, hogy a diákok önismereti tréningen vegyenek részt, ezzel is segítve a pályaválasztásukat.

- A pályaorientációs nap egyik célja, hogy nyissuk a diákok látóterét, minél több lehetőséget mutassunk meg nekik. Elképzelhető például, hogy valamelyik tanulót az itt hallott előadás hatására a korábbi elképzeléseihez képest, egy másik pálya kezdi érdekelni.  A rendezvény ugyanakkor a megerősítést is szolgálja. Valaki most lesz igazán biztos abban, mit is szeretne csinálni a középiskola után - sorolta Futóné Monori Edit intézményvezető.

A pályaorientációs napon a gimnázium mind a 870 diákja részt vesz. A programot idén harmadik alkalommal szervezte meg az intézmény.

Sajtóiroda - CzA