DEENK: új nyitvatartás és új platform

2018. december 04. - 12:18 A vizsgaidőszakban éjfélig várja a hallgatókat az Élettudományi Könyvtár. A hosszabb nyitvatartás mellett a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár (DEENK) egy új szolgáltatást is bevezetett a folyóiratok online feltöltésére.

A könyvtár új szolgáltatása egy olyan publikációs folyóiratplatform biztosítása, mely az egyetemi karok, tanszékek, kutatócsoportok folyóiratai számára nyújt modern, online megjelenési felületet.

A szolgáltatás alapja egy tudományos folyóiratok online kezelésére és közzétételére kifejlesztett, folyóiratmenedzselő és -publikáló rendszer. Az Open Journal System (OJS) világszerte több mint tízezer tudományos folyóirat nyílt hozzáférését biztosítja, Magyarországon is egyre több egyetem és kiadó használja.

A publikációs platform az online lapkiadás minden előnyét kínálja: gyors megjelentetés, utólagos korrekció lehetősége, a könnyebb terjeszthetőség és a nagyobb láthatóság mellett segíti a teljes szerkesztési folyamatot a kézirat benyújtásától a végleges folyóiratszámok közzétételéig. Használata rengeteg adminisztrációtól kímélheti meg a szerkesztőségeket, hiszen egy felületen minden folyamat kezelhető, és pontosan nyomon követhető. Egy-egy cikk a teljes lapszám kiadása előtt is megjelenhet, és szinte azonnal látható lesz a tudományos közösség számára.

Az OJS alapú környezet számos más rendszerrel kompatibilis: összekapcsolható nagy open access tárakkal (pl. DOAJ) plágiumkeresőkkel (Crossref; iThanticate), statisztikai adatszolgáltatásokkal (Google Analytics) más archívumokkal és közösségi médiafelületekkel. A szolgáltatás igénybevételével a kiadványok egy önálló webcímmel rendelkező kész honlapot kapnak, ahol az aktuális és archív cikkek HTML- és PDF-formában megnyithatók, megoszthatók a közösségi médiában, és különböző hivatkozáskezelő alkalmazásokkal is összekapcsolhatók.

A platform nyitóoldalán az itt megjelentetett folyóiratok listája látható rövid leírással (https://ojs.lib.unideb.hu/). Minden folyóirat hasonló felépítésű honlapot kap. A folyóiratok saját oldalai a címre, vagy a „Folyóirat megtekintése” gombra kattintva nyithatók meg. Megnyitáskor mindig az aktuális lapszám cikkeinek listája látható. A menüpontok sorában második az archívum, amit a keresés gomb követ.

A könyvtár honlapján külön menüpontban látható a Debreceni Egyetemen rendszeresen megjelenő folyóiratok listája (https://lib.unideb.hu/hu/egyetemi-folyoiratok).

Az itt található több mint 40 folyóiratból kettő (International Journal of Horticultural Science; STADIUM-Hungarian Journal of Sport Siences) már a Debreceni Egyetem publikációs platformján jelenik meg.

A DEENK nem csak új szolgáltatást, hanem új nyitvatartást is bevezetett a vizsgidőszakra. December 3-tól az Élettudományi Könyvtár hosszabbított nyitvatartással, éjfélig várja az olvasókat. Az idén először nem csak a hétköznapokon, hanem szombaton is. Vasárnap pedig 10-től 20 óráig tart nyitva. Az új nyitvatartás február 1-ig érvényes.

Szintén a könyvtárhoz kapcsolódó hír, hogy ismét Mikulás-napi Lélekmelengető koncertet rendeznek, amelyen a Zeneművészeti kar hallgatói nem csak zenélnek, hanem hangszerbemutatót is tartanak a gyereknek. Az esemény december 4-én, kedden 17 órakor kezdődik az Aulában.

Sajtóiroda - CzA