Új biotechnológiai eredmények

2018. november 23. - 08:55 A génterápiát megalapozó kutatásoktól a mezőgazdaságig öt különböző területen végeztek biotechnológiai kutatásokat a Debreceni Egyetem oktatói és hallgatói. Az ipar számára is hasznosítható eredményeket csütörtökön tudományos szimpóziumon mutatták be.

A biotechnológia az egyik legdinamikusabban fejlődő tudományterület: a gyógyszeripar, az orvostudomány, az agrárium, az élelmiszer- és a környezetipar is alkalmaz ilyen jellegű eljárásokat. Ezt felismerve indította be 1987-ben a biotechnológus képzést a Debreceni Egyetem, ma pedig már az egyetlen magyar felsőoktatási intézmény, amely a biotechnológia valamennyi fő ágán (piros biotechnológia: orvosi, fehér biotechnológia: környezetvédelmi, zöld biotechnológia: agár területen) képez szakembereket egy intézményen belül.

- A Debreceni Egyetemen a biotechnológia egy kiemelt fókuszterület, világszínvonalú kutatások folynak az intézményben. Célunk, hogy ezek a kutatási eredmények az ipari együttműködésekben is hasznosuljanak – hangsúlyozta Tőzsér József egészségipari innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettes, aki a Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet igazgatójaként a retrovirális géntranszfert és génterápiát megalapozó, valamint metabolit vizsgálatokat végzett kutatócsoportjával a debreceni Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) programja keretében.

Eredményeiket a Biotechnológia a Debreceni Egyetemen című tudományos szimpóziumon mutatták be csütörtökön. A Debreceni Akadémiai Bizottság Székházában rendezett tanácskozáson további 11 kutatócsoport képviselője ismertette tudományos tevékenységüket.

- Több mint negyven kutató, köztük számos hallgató vett részt azokban a génterápiás-, gyógyszerészeti-, fogászati-, valamint agrárbiotechnológiai kutatásokban, melyek eredményeit most közreadjuk. A munkát a FIEK program mellett a Felsőoktatási Intézményi Kiválósági Program keretében végezték a kutatócsoportok – tájékoztatott Dobránszki Judit, az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgatója.

A Debreceni Egyetem kutatásai a piros, a fehér és a zöld biotechnológiára is kiterjednek. Az intézményben működik az ország egyetlen GMP/GLP szintű sejtterápiás cége, a Sejtterápia Klinika KFt., ahol  a Richert Gedeon Nyrt. fehérjealapú gyógyszergyártása valósul meg, valamint jelentős kutatások zajlanak az agrár-biotechnológia területén is. Szintén egyedülálló az évek óta, akkreditált klaszterekbe szerveződött együttműködés a régió ágazatbeli vállalataival, ami keretet biztosíthat egy biotechnológiai oktatási centrum kialakításához a jövőben.

Sajtóiroda-TB