Nők az informatikában

2018. november 23. - 14:09 Az informatikai pálya népszerűsítése, valamint a területen dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációjának elősegítése a célja a Debreceni Egyetem Informatikai Kar kétnapos ADA konferenciájának, amely pénteken kezdődött az intézményben.

A Charles Babbage mechanikus számítógépéhez elsőként programot író angol matematikus és írónő, Ada Lovelace grófnő örökségének állít emléket az Informatikai Kar új konferenciasorozatának elnevezésével. A kar ezzel az újabb rendezvénnyel hívja fel a figyelmet a nők szerepvállalására az informatika és a műszaki pályák területén.

- Több évvel ezelőtt kezdtük a munkát, hogy a lányok körében népszerűsítsük az informatikát. A Lányok Napja sikerén felbuzdulva úgy döntöttünk, hogy egy új konferenciasorozatot indítunk, amellyel a területen dolgozó és kutató nők szakmai kommunikációját segítjük, illetve a fiatal lányoknak megmutatjuk, hogy sokféle karrierlehetőség közül választhatnak, ha informatikusnak tanulnak – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Mihálydeák Tamás.

A dékán kitért rá, hogy az Informatikai Kar hallgatói között egyre több a lány, a többség gazdasági informatikusnak tanul, ugyanakkor ma már a programtervező informatikusok között sem számítanak ritkaságnak.

Bujdosó Gyöngyi, az Informatikai Kar adjunktusa, a rendezvény programbizottságának elnöke elmondta, hogy a legfőbb cél az informatika sokszínűségének bemutatása.

- A társadalmi közvélekedés szerint az informatikus egész nap bonyolult kódokat gépel a számítógépbe. Ez azonban nem igaz, ma már az élet minden területén szükség van informatikusokra. A konferenciával is ezt szeretnénk bebizonyítani, hiszen az előadók – akiknek a többsége nő – a fizikától az orvostudományon át az irodalomtudományig megannyi terület szakemberei – tájékoztatott Bujdosó Gyöngyi.

A kétnapos tanácskozáson többek között a humán fiziológiás paraméterek leírására szolgáló módszerekről, az egészségügyi mobilalkalmazásokról, a virtuális és kiterjesztett valóság információáramlásáról, a grafikus kártyával gyorsított fizikai számításokról, az adatvizualizációról és a kutatási menedzsment új lehetőségeiről hallhatnak előadást a résztvevők.

Sajtóiroda - TPL