„Lépést tartunk a változásokkal”

2018. november 21. - 16:09 Ismét elnyerte a Minősített Könyvtár címet a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtára. Az intézményvezető szerint az elismerés annak is szól, hogy igyekeznek a 21. századi elvárásokhoz igazítani a könyvtári szolgáltatásokat.

A könyvtárak egyre inkább a virtuális térbe helyezik gyűjteményeiket. Digitalizálják a dokumentumokat, elektronikus folyóiratokat, könyveket vásárolnak, ma már a tankönyvek nagy része is elérhető elektronikus formában. A Debreceni Egyetem könyvtárának elektronikus archívumában is már 74 ezer publikáció van.  A beiratkozott olvasók száma meghaladja a 17 ezret, az egyetemi polgárok mintegy 30%-a tagja a könyvtárnak.

A Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtárának (DEENK) vezetője szerint a megváltozott igényeknek megfelelően nem csak a szolgáltatásokat, hanem a könyvtári tereket is át kell alakítani.

- Tervezzük az olvasói terek fejlesztését. Azt látjuk, hogy az olvasóknak szükségük van egyfajta privát szférára a könyvtárban is. Ezért tagoljuk a tereket, néhány fotelt, polcot, elválasztókat helyezünk el. Sokan kérték azt is, hogy a könyvbemutatóknak legyen méltó helye a könyvtárban. Ezért egy kis pódiummal, konferenciaszékekkel felszerelt részt alakítunk ki erre a célra – ismertette Karácsony Gyöngyi, a könyvtár főigazgatója.

A DEENK 2011 után, a napokban ismét elnyerte a Minősített Könyvtár címet, amely a tavalyi Könyvtári Minőségi Díj megszerzése után újabb elismerése az intézmény innovatív minőségi munkájának.

A szakmai értékelésben kiemelték többek között, hogy a könyvtár életében állandó a változás és a fejlődés. Emellett pozitívan értékelték a vezetői példamutatást az új iránti nyitottságra, és azt is, hogy a könyvtár munkatársai nagyon jó úton járnak a minőségbiztosítás fejlesztésében, igen elkötelezettek a használók minél jobb és hatékonyabb kiszolgálásában.

Ugyanakkor kiemelték, hogy fontos például a társadalmi szerepvállalás és a közösségépítés további erősítése.

- Mintegy 30 kulturális jellegű programot szervezünk évente, a Lélekmelengető sorozatunk is ezt a célt szolgálja. A Zeneművészeti Kar hallgatói rendszeresen adnak minikoncerteket az előcsarnokban. Számtalan tervünk van még arra vonatkozóan, hogy a hallgatókkal minél erősebb kapcsolatot alakítsunk ki. A díj elnyerésére benyújtott pályázat elkészítése és a szakmai bírálók véleménye fontos iránymutatás számunkra abban, hogy milyen területen, hogyan kell fejlődnünk – mondta Karácsony Gyöngyi.

A DEENK főigazgatója a Minősített Könyvtár díjat november 13-án az EMMI Akadémia utcai Tükörtermében vette át Fekete Péter kulturális államtitkártól. Az elismerést idén 15 intézmény kapta meg. A nyertesek a címet öt évig birtokolhatják.

Sajtóiroda - CzA