Tudatos karrierépítés az Állásbörzén

2018. november 08. - 10:52 Zsúfolásig megtelt szerdán a Debreceni Egyetem Főépülete. Az őszi Állásbörzén csaknem 50 kiállító cég várta a diploma előtt állókat és a már végzett hallgatókat, a leendő munkavállalókat.

A Debreceni Egyetem a szaktudás mellett évek óta nagy figyelmet szentel annak, hogy a diplomát szerző hallgatók megtalálják helyüket a munka világában. Ez egy hosszú folyamat, amely már az egyetemi tanulmányokkal elkezdődhet, és folyamatos felkészülést igényel. Ebben segít az évente kétszer megrendezett Állásbörze.

- A kereslet és a kínálat közvetlen találkozására ad lehetőséget az egyetem Állásbörzéje, amelyre minden alkalommal csaknem 5 ezer hallgató látogat el – mondta köszöntőjében Bartha Elek. Az oktatási rektorhelyettes hangsúlyozta: az intézmény a legmagasabban kvalifikált munkaerőt biztosítja a városban, megyében vagy akár a régióban működő cégeknek, amelyek ezen a rendezvényen minden bizonnyal megtalálják leendő munkatársaikat.

Több mint 20 éve rendez Állásbörzét a Debreceni Egyetem, és már második éve nem csak tavasszal, hanem ősszel is várja a munkát kínálókat és keresőket. A célközönség a leendő diplomások és a már végzettek köre.

- A Hallgatói Önkormányzat kiemelt feladata, hogy segítse a diákokat a tudatos karrierépítésben. Így amikor mind a kiállítók, mind a hallgatók részéről felmerült az igény, hogy a hagyományos őszi Állásbörze mellett tavasszal is szervezzünk hasonló rendezvényt, örömmel vállaltuk a feladatot, hiszen így lehetőségeket kínálhatunk a keresztfélévben diplomázók számára is – fogalmazott Molnár Dániel, a DEHÖK kabinetfőnöke.

A mintegy 50 kiállító cég nyolcvan százaléka nem először érkezett a rendezvényre, ami mutatja, hogy érdemes eljönni az Állásbörzére: rövid idő alatt több jelölttel tudnak személyesen konzultálni, így időt és energiát spórolnak, felgyorsul a toborzás folyamata. A városba települő új cégek is képviseltették magukat az őszi programon.

Fontos szerephez jutottak a kísérőprogramok is az Állásbörzén, amelyekkel a karrierút ápolásában támogatták a szervezők a diplomásokat. Karrier-tanácsadók, pszichológusok és grafológusok segítettek azoknak, akik még a karrierjüket tervezik, valamint próba-állásinterjúkon is tesztelhették magukat. A grafológia ebben az évben is az egyik legnépszerűbb program volt, de a rajzos pszichológiai elemzés standjainál is folyamatos volt az érdeklődés. Aki pedig épp szakdolgozatírás előtt áll, az diplomamunka-témákról is tájékozódhatott a helyszínen.

A külföldi ösztöndíjakat, munkalehetőségeket, nyelvvizsgákat, szakmai gyakorlatot és önkéntes munkát kínáló standok mindeközben azokat várták, akik szeretnének külföldi tapasztalatokat szerezni még munkába állás előtt.

Sajtóiroda - PE