TOP 100-ban az unideb.hu

2018. október 26. - 13:20 Hazánk leglátogatottabb internetes oldalai között szerepel a Debreceni Egyetem hivatalos weblapja, az unideb.hu napi mintegy százezres látogatószámával. Az intézmény portálcsaládjának átalakítása két évvel ezelőtt kezdődött, azóta 73 intézményi weboldal újult meg.

Mintegy 30 millió látogatást regisztrálnak naponta a száz legnézettebb hazai weboldalon. Az ite.hu 2014 után ismét elkészítette rangsorát, amely kizárólag a magyar oldalakat listázza, nem szerepelnek rajta a külföldi weboldalak, például a Facebook, Google, Youtube. Ez a készítők tudatos döntése volt, ugyanis az összeállításnál kifejezetten a magyar oldalak látogatottsági adataira voltak kíváncsiak. A lista a 2017-es év második félévének és a 2018-as év első félévének adatain alapul, azért választották ezt az időszakot, hogy a karácsonyi szezon is szerepeljen az elemzésben.

Az élen a legolvasottabb hírportálok állnak: az index.hu, az origo.hu, a startlap.hu, a 24.hu, de számos webáruház, tematikus oldal, bank és oktatási intézmény is bekerült a sorba. A Debreceni Egyetem hivatalos weboldala, az unideb.hu a 97. helyen áll naponta átlagosan 95667 látogatással.

A mért látogatottsági adatok a weboldalak által nyilvánosan publikált adatokból származnak, amely a dkt.hu oldalon bárki által elérhető, a becsült adatok forrása a Similarweb.com volt.

A napi látogatások átlagos száma mellett a lista tartalmazza a domain regisztrálásának időpontját, valamint a hivatkozó domainek számát. Utóbbi mutatja meg, hogy az adott weboldalra, hány másik domainről mutat link, ez mutatja meg, hogy az oldal milyen linkerővel rendelkezik, ami alapvetően befolyásolja a Google rangsorolását is. Utóbbiból az unideb.hu-nak 21236 van, ami ugyancsak jónak mondható a hazai weboldalak között.

A Debreceni Egyetem portálcsaládjának átalakítása két évvel ezelőtt kezdődött, azóta 73 intézményi weboldal újult meg: 2016 szeptemberére készültek el a központi weblapok (unideb.hu és kancellaria.unideb.hu), melyek több mint 150.000 dokumentumot, 12.478 munkaköri információt és 1.660 épületadatlapot kezelnek egyedi jogosultsági körrel. 2017-ben a karok és a központi szervezetek oldalai frissültek.

- A kétéves munka kezd beérni, egyre több egység keres minket az egyedi igényükkel, de bőven van még tennivaló. Idén a kisebb szervezetek (intézetek, tanszékek, doktori iskolák, szakkollégiumok, központi szervezeti egységek) weboldalainak átalakításával folytatódott a munka, illetve folyamatban van a Klinikai Központ honlapjának a teljes megújítása. Az új oldal elindulása az intézmény harmadik missziós tevékenységében is jelentős lépes lesz. A betegek egyszerűbben kereshetnek, könnyebben elérhetik a klinikák, a szakrendelések és az orvosok adatait. Illetve olyan interaktív alkalmazások is lesznek, mint orvoskereső, szakrendelés-kereső, betegségkereső, orvosblog – sorolta Vincze Szilvia, a portálcsalád fejlesztéséért felelős VIR központ vezetője.

Sajtóiroda - TPL