Futballünnep: Buzánszky Kupa-döntő

2018. június 13. - 12:54 Száz csapat mérkőzött meg a győzelemért a Buzánszky Jenő Labdarúgó Egyetemi Kupa és a Kozma Mihály Futsal Kupa fináléjában kedden, a Debreceni Egyetem sporttelepén.

Az egyetemi torna a 49-szeres magyar válogatott, valamint a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett Buzánszky Jenőnek állít emléket. A kupán tizenhat évvel ezelőtt végezték az első kezdőrúgást. Azóta évről-évre több mint ezer magyar és külföldi hallgató veszi célba a kaput a DEAC műfüves focipályáin.

Az idei futsal torna aranyérmes csapata a Sinter FC, a Buzánszky-kupa bajnokcsapata pedig a Made In Italy lett. A győztes csapatok kedden a Debreceni Egyetem Sporttudományi Oktatóközpontja előtt álló Buzánszky-szobornál emelhették a trófeát a magasba. A díjátadó ceremóniát a Zeneművészeti Kar fúvószenekarának fanfárja kísérte. 

A koszorúzással egybekötött eredményhirdetésen a 2015-ben elhunyt legendás hátvéd fia is részt vett. A rendezvényen Gelei József olimpiai bajnok labdarugó, Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair-Play Bizottság elnöke, valamint Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testületének elnöke is megemlékezett az Aranycsapat jobbhátvédjéről. Jávor András, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója beszédében kiemelte: Buzánszky Jenő öröksége az egyetem sportéletében meghatározó szereppel bír.

- Az egyik legnagyobb kihívás, hogy egyetemünk több mint negyvenezer hallgatóját megmozgassuk. A Buzánszky-torna évek óta rengeteg sportbarátot vonz. A mostani szezonban nagyjából ezren álltak pályára, de sokan szorítottak a győzelemért a lelátón is. Reméljük, Jenő bácsi látja odafentről, mennyien követik és tisztelik az ő példáját – fogalmazott Jávor András.

Legközelebb az őszi mérkőzéssorozatban küzdhetnek meg az alakulatok a Buzánszky-kupáért.

DE HDK Sajtóiroda - Hajdú Orsolya