A tehetségek iskolája

2018. június 06. - 11:49 A Kossuth Gyakorló minden tizedik diákja dobogós helyezést ért el valamelyik nemzetközi, vagy országos tanulmányi, művészeti, illetve sportversenyen. A diákok kiemelkedő eredményeiket mutatták be kedden, a harmadik alkalommal megrendezett Tehetségnapon.

- A Tehetségnap egy olyan lehetőség intézményünk életében, amikor itthon láthatjuk a diákjainkat azokkal a produkciókkal, amiket eddig nemzetközi, vagy országos versenyeken mutattak be. Az egész éves munka eredményei – legyen az egy prezentáció, poszter, színpadi-, vagy sportbemutató – azt bizonyítják, hogy minden területen van tehetséges diákunk. A Kossuth Gyakorló 2200 tanulója közül szinte mindenki részt vett valamilyen rangos versenyen, és több százan értek el kiemelkedő eredményeket országos, vagy nemzetközi megmérettetéseken – hangsúlyozta Futóné Monori Edit intézményvezető a rendezvény megnyitóján.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája évek óta akkreditált kiváló tehetségpontként és Minősített Tehetséggondozó Műhelyként működik, számos tehetséggondozó program segíti a tanulók kibontakozását. A diákok mind az általános, mind a középfokú oktatásban több tudomány-, művészeti-, és sportág közül választhatnak, ahol képességeiket továbbfejleszthetik. A fiatalok komolyabb kutatómunkáinak megvalósítását a fenntartó Debreceni Egyetem nemcsak anyagi támogatással, hanem szakmai hozzáértéssel is segíti.

- A Debreceni Egyetem jogelőd intézményeiben már a 90-es években egy nagyon tudatos és tudományos alapon kezdeményezett tehetséggondozás indult el, amely azóta is modellértékű az országban. Ehhez hasonló programok működnek az intézmény gyakorlóiskoláiban is a különböző karokkal, intézettekkel együttműködve. Ilyen például a Tudósiskola sorozat és a pályaorientációs rendezvények – emelte ki Bartha Elek oktatási rektorhelyettes.

A Tehetségnapon több száz diák munkája volt látható és hallható előadás, rajz, videó, modell, poszter és számtalan egyéb látványos alkotás, illetve produkció formájában.

- Ezen a napon, mint egy kaleidoszkópba pillantva csodálkozhatunk rá diákjaink sokszínű tevékenységükre: a modellezés, kutatás, mozgás, művészetek és a sport területén végzett kiemelkedő munkájukra. Csokorba szedtük iskolánk tanulóinak és a Balásházy diákjainak kiemelkedő eredményeit, melyekkel öregbítik intézményük, városuk és országuk hírnevét – hívta fel a figyelmet Sápiné Bényei Rita igazgatóhelyettes.

A rendezvénynek idén a Kossuth utcai iskola adott helyet, ahol az elsőtől a tizenkettedik évfolyamig mutatkoztak be a tehetségek hat szekcióban és több programon. A Kossuth Gyakorló tanulói ebben a tanévben annyi versenyt nyertek, hogy okleveleik, érmeik és serlegeik egy egész folyosót töltöttek be. Elhozták az első helyet többek között a Zrínyi Matematika versenyről, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyről és a Diákolimpiáról.

Sajtóiroda - TB