Less Nándor nyomdokaiban

2018. április 23. - 11:25 Csaknem 400 általános és középiskolás diák vett részt az idei Less Nándor Földrajzversenyen. A Debreceni Egyetem fiatalon elhunyt kutatójáról elnevezett megmérettetés döntőjének ebben az évben is az intézmény adott otthon.

Az ország 58 iskolájából 46 felkészítő tanár közreműködésével négy kategóriában (I/A – 7. évfolyam, I/B – 8. évfolyam, II – 9. évfolyam, III – 10.-11.-12.-13. évfolyam) 400 diák nevezett a XXV. Less Nándor Földrajzversenyre. A központi teszt kitöltését követően 87 tanuló jutott be a döntőbe, melyet április 20-21-én rendezett meg a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara (TTK) és a Földrajzverseny Alapítvány.

A pénteki írásbeli előtti megnyitón Kozma Gábor, a TTK oktatási dékánhelyettese a debreceni földtudományi képzések fontosságára és múltjára hívta fel a közönség figyelmét.

- A Debreceni Egyetem egyik legrégebbi, s az intézmény alapításától kezdve működő intézete a Földrajzi Intézet volt, amely két akadémikust, illetve számos meghatározó kutatót – köztük Less Nándort – és oktatót adott a hazai földtudománynak – hangsúlyozta Kozma Gábor.

Less Nándor a 80-as években a Kossuth Lajos Tudományegyetem biológia-földrajz szakos egyetemistájaként első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián. Számos expedíción vett részt a Kárpátokban, Kelet-Törökországban, az Araráton és a Pontuszi-hegységben. Már 29 évesen kandidátusi címet szerzett a Délkeleti-Bükk vegetációja és xeroterm erdőtársulások fitocönológiája című dolgozatával. Harmincadik születésnapját 1993. január 6-án Ugandában, a Ruwenzori-hegység 5109 méter magas csúcsán töltötte, ám az expedíciót követően maláriás lett, s néhány hét múlva meghalt.

A dékánhelyettes reményét fejezte ki, hogy a versenyen résztvevő diákok közül minél többen a földrajzot választják hivatásuknak és a Debreceni Egyetemet tanulmányaik színhelyéül.

Csorba Péter, a Földtudományi Intézet egyetemi tanára, a Magyar Földrajzi Társaság elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a földtudomány az egyik legszélesebb látókört biztosító tudomány, hiszen a társadalomföldrajztól a geológián át a térinformatikáig megannyi területet átölel. Az elnök hozzátette, hogy a Magyar Földrajzi Társaság 1872-es alapításával az egyik legrégebb óta működő természettudományi szervezet Magyarországon.

A pénteki írásbelit egy szakmai séta követte, majd szombaton délelőtt a szóbeli forduló, illetve az eredményhirdetés zárta a programot. Az értékes ajándékok mellett a kategóriagyőztesek és felkészítő tanáraik átvehették a Less Nándor Díjat. A bronzplakett készítője Györfi Sándor Kossuth-díjas szobrászművész. A II. és III. kategória első öt helyezettje a DE TTK Nyári Táborába is meghívást kapott.

A XXIV. Less Nándor Földrajzverseny dobogósai:
I/A Kategória (7. osztály) – (Név, pont – település, iskola – felkészítő tanár)
1. Papp Vivien, 85 pont – Csenger, Makovecz Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola -– Papp Szilárd                           
2. Szerdahelyi Anna Mária, 75 pont – Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium – Alexa Mercédes
3. Matúz Marcell, 74 pont – Tiszaföldvár, Papp Bertalan Ószőlői Általános Iskola – Tóthné Kalóz Mariann            

I/B kategória (8. osztály)
1. Horváth Kíra Csenge, 79 pont – Zalaegerszeg,     Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium – Stárics Roland
2. Mátéfy Ádám, 77 – Budapest, Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnázium – Vlasits Géza
3. Makrai Olivér, 76 – Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium – Alexa Mercédesz

II. kategória (9. osztály)
1. Barta Gergely, 89 – Szeged, Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium – Szőllősyné Pálfi Melinda
2. Csada Lili, 76 – Budapest, Kőbányai Szent László Gimnázium – Tandory Gábor
2. Cziráki Kamilla, 76 – Nagykanizsa, Batthyány Lajos Gimnázium – Alexa Mercédesz

III. kategória (10.+)
1. Molnár Bence, 92 – Zalaegerszeg, Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium – Stárics Roland
2. Kőbányai Dénes, 91 – Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola     - Gruber László           
3. Galág Botond Balázs,    90 – Bonyhád, Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium és Általános Iskola – Gruber László

Sajtóiroda - TPL