Rekordkísérlettel a gyermekekért

2018. március 12. - 11:19 Többszáz gyermeket emeltek magasba szüleik, nagyszüleik vasárnap a Kölcsey Központban. A Debreceni Egyetem is részese volt annak a világrekord-kísérletnek, mellyel a gyermekvállalás, gyermeknevelés fontosságára hívták fel a figyelmet.

Az „Emeljünk magasba minél több gyermeket” program az Engler Ágnes és Dobos Zita vezette Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom kezdeményezése, amellyel a család fontosságára hívják fel a figyelmet: országszerte 19 városban március 11-én, 11 órakor több mint 11 ezer gyermeket emeltek magasba szüleik, nagyszüleik, ezzel is felhívva a figyelmet a gyermekvállalás, a gyermeknevelés fontosságára. A debreceni eseményre több mint 900-an regisztráltak, összesen 361 gyermek emelkedett egyszerre a levegőbe.

- Egy nagy játszótérré változott mára a Kölcsey Központ, ahol együtt tudjuk megmutatni, milyen csodálatos közösségben élünk mi itt Debrecenben – hangsúlyozta köszöntőjében Széles Diána, Debrecen alpolgármestere.

- Mint a mesebeli hármas, a szerencsét hozó szám: a város, az egyetem és civil szervezet összefogása tette lehetővé, hogy ez a rendezvény megvalósuljon, hogy részesei lehessünk a rekordkísérletnek – emelte ki Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezető igazgatója.

- Egy régi, évszázadokra, sőt, évezredekre visszanyúló hagyományt elevenítünk most fel, kissé modernizálva, a mai kor szelleméhez igazítva. Régi jogszokás volt, hogy az újszülöttet közvetlenül világra jövetele után az édesapja kezébe adták, aki felemelte. Ezzel a rítussal fogadta be a családba az új jövevényt. Most a rekordkísérletben mi is ezt a rítust fogjuk bemutatni. Gyermekeinket, unokáinkat a magasba emelve jelképesen is, de a valóságban is elismerjük, befogadjuk őket egy nagy család: a város, a nemzet családjának közösségébe. Ők a mi gyermekeink, a mi családunk, és ez minden társadalom alapja – fogalmazott Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A családokat az Eszter-lánc mesezenekar koncertje, az ORT-IKI Báb- és Utcaszínház gólyalábasai, valamint Samy, a bűvész szórakoztatta, emellett kézműves foglalkozások, játék és arcfestés is várta a gyermekeket a Kölcsey Központban.

Az, hogy hazai rekord született, az már bizonyos, a legközelebbi  alkalommal pedig a szervezők szeretnék azt is elérni, hogy  hivatalos Guinness-kísérlet legyen.

Sajtóiroda - BZs

Fotó: Miskolczi János